Eski siyasetçi ve Şırnak bölgesinin kanaat önderlerinden Tayyar Uçar, Suriye özelinde Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi . Uçar, bölgede süren çatışmaların en ağır bedelinin sahadaki halklara ödetildiğini vurgulayarak, özellikle Kürt halkının yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekti.

Suriye’de PYD ile Suriye hükümeti arasında yaşanan gerilim ve çatışmaların kabul edilemez sonuçlar doğurduğunu belirten Uçar, “Hangi siyasi söylemle savunulursa savunulsun, bu çatışmalar Kürt halkını zor durumda bırakmakta ve ciddi bir mağduriyete yol açmaktadır. Kürt halkı, çatışmaların bedelini ödemek zorunda değildir” ifadelerini kullandı.

Öcalan’ın PYD çizgisine yönelik açıklamaları ve ideolojik yönlendirmelerinin sahadaki gerçeklerle örtüşmediğini dile getiren Uçar, bunun bedelinin yine siviller tarafından ödendiğini söyledi. PYD’nin Suriye yönetimiyle yaşadığı her askeri ve siyasi krizin, Kürt halkının güvenliğini, geleceğini ve birlik duygusunu zayıflattığını kaydeden Uçar, halkın iradesi dışında gelişen çatışma ortamının Kürtleri korumak yerine daha kırılgan hale getirdiğini ifade etti.

Suriye Hükümeti ile DSG Arasında Kapsamlı Anlaşma Sağlandı
Suriye Hükümeti ile DSG Arasında Kapsamlı Anlaşma Sağlandı
İçeriği Görüntüle

Uçar, bu süreçte Barzani’nin izlediği daha dengeli ve uzlaştırıcı yaklaşımın dikkat çekici olduğunu belirterek, Kürt halkının yeni bir çatışmanın tarafı olmaması ve daha fazla acı yaşamaması için yürütülen diplomatik çabaların önemli olduğunu söyledi. “Gerçek kazanım silahların gölgesinde değil, diyalog, sağduyu ve ortak akılla mümkündür” diyen Uçar, barışçı siyasetin altını çizdi.

Kürt halkının bölgesel güç mücadelelerinin bir aracı olmadığını vurgulayan Uçar, “Kürtler onurlu, güvenli ve barış içinde bir yaşamın öznesi olmayı hak ediyor. Bugün en çok ihtiyaç duyulan şey sloganlar değil; halkın yarasını büyütmeyen, aksine onu koruyan bir siyaset anlayışıdır” ifadeleriyle değerlendirmesini tamamladı.