Irak Sınır Muhafızları Komutanlığı, Türkiye, Suriye ve İran sınırlarında yürütülen askeri tahkimat çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Tuğgeneral Haydar Kerhi, Türkiye sınırındaki sarp dağlık bölgelere yeni karakollar kurulduğunu ve Peşmerge ile istihbarat paylaşımının sürdüğünü bildirdi.

Irak, komşu ülkelerle olan sınır güvenliğini artırmak ve yasa dışı geçişleri önlemek amacıyla yürüttüğü askeri tahkimat çalışmalarını sürdürüyor. Irak Sınır Muhafızları Komutanlığı Basın ve Medya Direktörü Tuğgeneral Haydar Kerhi, Rûdaw’a verdiği röportajda Suriye, Türkiye ve İran sınırlarındaki güvenlik önlemlerine ilişkin bilgi verdi.

Suriye sınırında 400 kilometrelik beton duvar

Suriye sınırındaki çalışmaların önemli ölçüde tamamlandığını belirten Kerhi, sınır boyunca inşa edilen beton duvarın uzunluğunun 400 kilometreye ulaştığını açıkladı.

Duvarın yanı sıra derin hendekler, jiletli ve dikenli teller, gözetleme kuleleri ve termal kameraların da kullanıldığını aktaran Kerhi, sınır hattının 24 saat boyunca teknolojik sistemlerle takip edildiğini ifade etti.

Türkiye sınırındaki dağlık bölgelere yeni karakollar

Türkiye sınırındaki güvenlik çalışmalarına da değinen Kerhi, özellikle Duhok vilayeti çevresindeki sınır hattında askeri varlığın güçlendirildiğini belirtti.

Sınır karakolları ve stratejik kontrol noktalarının yenilendiğini kaydeden Kerhi, daha önce ulaşılması güç olan sarp ve dağlık bölgelerde yeni mevzilerin oluşturulduğunu söyledi.

DEM Parti’den Silopi Belediyesi’ne ağır suçlamalar “537 milyon TL’lik ek bütçe neden istendi?”
DEM Parti’den Silopi Belediyesi’ne ağır suçlamalar “537 milyon TL’lik ek bütçe neden istendi?”
İçeriği Görüntüle

Kerhi, Türkiye ile yapılan güvenlik anlaşmaları ve kurulan ortak koordinasyon merkezlerinin sınır güvenliği açısından önemli rol oynadığını dile getirdi.

İran sınırında da askeri tedbirler artırıldı

Irak'ın İran sınırındaki güvenlik çalışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kerhi, Erbil ve Süleymaniye vilayetlerindeki sınır hattında askeri varlığın güçlendirildiğini bildirdi.

Federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi yönetimi arasındaki koordinasyon sayesinde dağlık geçitlerde yeni güvenlik tedbirlerinin alındığını belirten Kerhi, bölgedeki muhalif grupların üs ve karargâhlarına yönelik idari ve askeri önlemlerin de sürdüğünü kaydetti.

Peşmerge ile istihbarat paylaşımı sürüyor

Kerhi, sınır güvenliğinin sağlanmasında Bağdat ile Erbil arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Peşmerge Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi'ndeki güvenlik birimleriyle kesintisiz temas halinde olduklarını belirten Kerhi, anlık istihbarat paylaşımı, ortak operasyonel koordinasyon ve sınır hattındaki gelişmelerin takibinde iş birliğinin sürdüğünü ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi