Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü İdris Nas, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle Şırnak Öğretmenevi’nde bir araya gelerek ilin eğitimdeki mevcut durumu, devam eden projeleri ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini paylaştı. Buluşmada gazeteciler, Şırnak’ın eğitimine dair merak ettikleri soruları doğrudan İl Müdürü Nas’a yöneltti.

Taşrada çalışmakla merkezde çalışmak arasında ciddi farklar var

Göreve kısa bir süre önce başlayan Nas, Şırnak’ı yakından tanıyan bir eğitimci olduğunu belirterek, daha önce İdil’de uzun yıllar yöneticilik yaptığını ve merkez teşkilatta da görev aldığını söyledi. “Taşrada çalışmakla merkezde çalışmak arasında ciddi farklar var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bakanlığın sahadaki tüm yükünü temsil ediyor. Burada yapılan her iş, yalnızca eğitim için değil, Şırnak’ın algısı ve geleceği için de çok önemli” dedi.

Nas, çalışmalarının “göstermelik” değil, sahici ve kalıcı çözüm odaklı olduğunu vurgulayarak, öğretmen, öğrenci ve velilerle birebir temasın öncelikleri olduğunu söyledi.

"Öğretmen sirkülasyonu hâlâ bir sorun"

Şırnak genelinde açık öğretim ve yaygın eğitim dahil yaklaşık 157 bin öğrencinin bulunduğunu belirten Nas, son atamalarla kente 1108 yeni öğretmenin geldiğini, ders ücreti karşılığı çalışan öğretmen sayısında ise önemli bir düşüş sağlandığını aktardı. Öğretmen sirkülasyonunun hâlâ bir sorun olduğunu söyleyen Nas, buna rağmen eğitim ortamını güçlendirmek için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.

“İyi örnekleri görünür kılmak zorundayız"

İl Müdürü, Şırnak’ın yıllardır hak etmediği bir algıyla anıldığını ve basının bu noktada kritik bir role sahip olduğunu vurguladı. “İyi örnekleri görünür kılmak zorundayız. Yüz binlerce doğru iş yapılırken birkaç olumsuzluk öne çıkarılıyor. Bu, emeğe ve şehre haksızlık” ifadelerini kullandı. Göreve yeni başlayan öğretmenlerin havaalanında karşılanmasını da, güvenli ve destekleyici bir ortam mesajı olarak değerlendirdi.

Fenomen Öğretmenlere Verilecek Cezalar Açıklandı
Fenomen Öğretmenlere Verilecek Cezalar Açıklandı
İçeriği Görüntüle

Eğitimin fiziki altyapısına yönelik yatırımların sürdüğünü belirten Nas, bazı bölgelerde kapasite fazlası okullar bulunurken, bazı bölgelerde hâlâ ikili eğitimin uygulandığını söyledi. Öncelikli hedeflerinin ikili eğitimi tamamen kaldırmak olduğunu ifade eden Nas, sınıf mevcutlarının genel olarak Türkiye ortalamasına yakın olduğunu ve ilkokullarda okullaşma oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.

Köy Okullarından Örnek Projeler

Beytüşşebap ve İdil’de hayata geçirilen projelere de değinen Nas, köy okullarındaki öğrencilerin yazdığı öykülerin kitaplaştırılmasını “eğitim adına umut veren bir tablo” olarak nitelendirdi. Çocukların dijital bağımlılık yerine edebiyatla buluşmasının çok kıymetli olduğunu söyledi ve bu tür projelerin Türkiye genelinde görünür olması için çalışmalar yapacaklarını ekledi.

“Şırnak'ta Sürekli Değişen Milli Eğitim Müdürleri Eğitimi Zorluyor”

Toplantıda söz alan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu üyesi ve Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halil Azizoğlu, kentte eğitimin uzun süredir beklenen seviyeye ulaşamamasının temel nedenlerini değerlendirdi. Azizoğlu, sorunların çocuklardan kaynaklanmadığını, esasen sürekli değişen yöneticiler, ve bu doğrultuda eğitim vizyonunun eksikliğinden bu tablonun ortaya çıktığını kaydetti.

Azizoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü İdris Nas’ın basını paydaş olarak görmesini ve gazetecilerle doğrudan iletişim kurmasını oldukça olumlu bulduklarını belirtti. “Şırnak’ta yapılan iyi işleri görünür kılmak ve sorunları doğrudan yetkililerden öğrenmek, hem gazeteciler hem de kent için büyük önem taşıyor. Diğer kurumların da bu yaklaşımı örnek alması gerekiyor” dedi.

Ayrıca, Azizoğlu, temennilerinin milli eğitim müdürlerinin görevlerinin kalıcı olması ve sürekli değişmemesi yönünde olduğunu vurguladı. Eğitim alanındaki olumlu gelişmelerin kamuoyuna doğru şekilde yansıtılmasının, Şırnak’ın eğitim algısını değiştirmede önemli rol oynayacağını belirten Azizoğlu, basın olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti..