Şırnak Valiliği ve Şırnak Belediyesi ev sahipliğinde Rize’den gelen gazeteciler onuruna yemek programı düzenlendi. Buluşmada Şırnak’ın ekonomik potansiyeli, iki şehir arasındaki kardeşlik bağları ve basın dayanışması ele alındı.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Şırnak Valiliği ve Şırnak Belediyesi ev sahipliğinde Rize’den Şırnak’a gelen gazeteciler onuruna Şırnak Öğretmenevi’nde yemek programı düzenlendi. Programa Şırnak Valisi Birol Ekici, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halil Azizoğlu, Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Mir, Şırnak Haber İmtiyaz Sahibi Bedri Caner Rize Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak, Ardeşen Kaçkar Basın ve Dernek Başkanı Ömer Faruk Zenginal ile Rize’den gelen ve Şırnak’ta görev yapan basın mensupları katıldı.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Programda konuşan Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, kentin gelişimi, ekonomik potansiyeli ve belediye hizmetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Şırnak’ın doğal güzellikleri, havası ve suyuyla önemli bir şehir olduğunu belirten Yarka, kentin sahip olduğu değerlerin yeterince tanınmadığını ifade etti.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Şırnak’ın tarım, petrol, kömür, hayvancılık ve ihracat alanlarında önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Yarka, kentin yıllık yaklaşık 14 milyar düzeyinde ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Küçükbaş hayvancılıkta Türkiye genelinde 10’uncu sırada yer aldıklarını, yer fıstığı üretiminde ise ikinci veya üçüncü sırada bulunduklarını belirten Yarka, Şırnak’ın ekonomik açıdan önemli bir şehir olduğunu vurguladı.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Şırnak’ın nüfus yapısına da değinen Yarka, il merkezinin nüfusuna değinen. Şehrin geçmiş yıllara göre önemli bir değişim geçirdiğini belirten Yarka, geçmişte vatandaşların şehir merkezinde rahat hareket edemediği dönemlerin geride kaldığını ifade etti.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle belediye başkanlığı görevini üstlendiğini belirten Yarka, kendisinin aynı zamanda iş insanı olduğunu ve Türkiye’nin 60’tan fazla ilinde inşaat sektöründe faaliyet yürüttüğünü söyledi. 2001 yılında Karadeniz otoyollarında çalıştıklarını, Sarp Sınır Kapısı’nın yenilenmesini de kendi firmalarının gerçekleştirdiğini aktaran Yarka, bugün kendi memleketine hizmet etmenin kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını belirtti.

Belediye başkanlığı görevini bir hizmet ve ibadet anlayışıyla yürüttüklerini ifade eden Yarka, çarşı ve pazarda vatandaşlarla bir araya geldiklerini, belediye hizmetlerinden duyulan memnuniyeti önemsediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye için gösterdiği gayreti örnek aldıklarını dile getiren Yarka, kendi imkânları ve sorumluluk alanları ölçüsünde Şırnak’a hizmet etmeye çalıştıklarını kaydetti.rize

Şırnak’ta minibüs uçuruma yuvarlandı 1 yaralı
Şırnak’ta minibüs uçuruma yuvarlandı 1 yaralı
İçeriği Görüntüle

Şırnak Valisi Birol Ekici ile uyum içerisinde çalıştıklarını da vurgulayan Yarka, valinin belediye çalışmalarına önemli destek verdiğini belirtti. Basın mensuplarına da seslenen Yarka, kendilerinin gizli veya farklı bir gündemlerinin olmadığını, tek amaçlarının ülkeye ve memlekete hizmet etmek olduğunu ifade etti.

Konuşmasında Rize ile Şırnak arasındaki aile ve kardeşlik bağlarına da değinen Yarka, yakınlarının Trabzon, Aydın, Bolu, Düzce ve Kahramanmaraş gibi farklı şehirlerle evlilik bağları kurduğunu anlattı. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki insanların birbirleriyle güçlü bağlara sahip olduğunu belirten Yarka, "Bizler etle tırnak gibiyiz, kardeşiz. Kimsenin bizi birbirimizden ayırmasına izin vermeyiz" mesajını verdi.Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Terörle mücadele ve Türkiye’nin birlik ve beraberliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yarka, bölge olarak bu sürece tam destek verdiklerini söyledi. Orta Doğu ve Avrupa’daki gelişmelerin birlik olmanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Yarka, Kürt kökenli bir vatandaş olduğunu ancak Türk bayrağından asla vazgeçmeyeceğini ifade etti. Yarka, Rize’den gelen gazetecilerden memleketlerine döndüklerinde Şırnak’ın selamlarını iletmelerini isteyerek konuşmasını tamamladı.

Vali Ekici: Şırnak’ta huzur ve güven ortamı hâkim

Şırnak Valisi Birol Ekici de Rize’den gelen basın mensuplarını kentte ağırlamaktan onur duyduğunu belirtti. Şırnak’ın geçmişte yaşadığı güvenlik sorunlarının geride kaldığını ifade eden Ekici, bugün şehirde huzur ve güven ortamının hâkim olduğunu söyledi.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Şırnak’ta gidilemeyecek hiçbir yerin bulunmadığını dile getiren Ekici, kentin her noktasının ziyaret edilebileceğini ve vatandaşların güven içerisinde seyahat edebildiğini kaydetti. Belediye hizmetleri bakımından da Şırnak’ın Türkiye’de örnek şehirlerden biri olduğunu ifade eden Ekici, Rize’den gelen gazetecilere ertesi gün kentin doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtılacağını belirtti.

rize-1

Ekici, iki şehir arasındaki kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi amacıyla uygun bir zamanda Şırnaklı basın mensuplarını da Rize’ye göndermek istediklerini ifade ederek ziyarete katılan gazetecilere teşekkür etti. Ekici ayrıca, geçmişte Beytüşşebap Kaymakamlığı görevinde bulunan İhsan Selim Bey'e de teşekkürlerini iletti.

Rize Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak: Kardeşliğimiz yeni değil

Rize Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak ise konuşmasında Rize ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasındaki kardeşlik ilişkilerinin geçmişine değindi. Yaklaşık 10 yıl önce terörün gündemde olduğu dönemlerde de bu kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirten dernek başkanı, o dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki gazetecileri 58 vilayetten Rize'ye davet ettiklerini söyledi.

Whatsapp Image 2026 11 04 At 21.09.50 (2)

Geçen yıl da 17 farklı ilden gazeteciyi Rize'de ağırladıklarını aktaran dernek başkanı, kendilerini Türkiye'nin bütün bölgeleriyle kardeş olarak gördüklerini ifade etti. Bu buluşmaların devam etmesini istediklerini belirten başkan, yeni yılda da benzer programlar düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Şırnak'taki ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden dernek başkan Bayrak, Rize'nin kapılarının Şırnaklı gazetecilere her zaman açık olduğunu belirterek karşılıklı ziyaretlerin basın dayanışmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.

Halil Azizoğlu: İnsanlığın doğduğu topraklara, Şehr-i Nuh'a hoş geldiniz

Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halil Azizoğlu da konuşmasına Rize'den gelen gazetecileri selamlayarak başladı. Misafirleri "İnsanlığın doğduğu topraklara, Şehr-i Nuh'a hoş geldiniz" sözleriyle karşılayan Azizoğlu, geçtiğimiz yıl Rize'de Mustafa Başkan'ın ev sahipliğinde güzel bir program gerçekleştirdiklerini hatırlatarak kendilerine teşekkür etti.

Programdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Halil Azizoğlu, Rize’den gelen gazetecilere ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek Şırnak’ta kendilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Rize'de kendilerine gösterilen sıcak karşılamanın kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Azizoğlu, gazetecilerin Rize'nin farklı noktalarını gezdiğini, ertesi gün de Rize'den gelen misafirlerin Şırnak'ı ve Şehr-i Nuh'u yakından tanıma fırsatı bulacağını belirtti. Azizoğlu, ev sahipliklerinden dolayı Vali Birol Ekici ve Belediye Başkanı Mehmet Yarka'ya teşekkür ederek misafirlerine yeniden hoş geldiniz dedi.

Mehmet Can Peçe: İnsanlığın doğduğu topraklara hoş geldiniz sözünü duyduk

Rize'den gelen gazeteci Mehmet Can Peçe de Şırnak'ta bulunmaktan ve gördükleri misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Farklı coğrafyalardan gelerek farklı şehirleri ziyaret ettiklerini belirten Peçe, yolculukları sırasında Tunceli ve Şanlıurfa'da gerçekleştirdikleri ziyaretlere ilişkin anılarını paylaştı.

Tunceli'de valiyle bir araya gelerek geçmişe dair nostaljik bir sohbet gerçekleştirdiklerini ve kendisinden Tunceli'yi dinlediklerini anlatan Peçe, ardından Şanlıurfa'ya geçtiklerini söyledi. Şanlıurfa'yı medeniyetin başkenti ve peygamberler şehri olarak nitelendiren Peçe, insanlığın sıfır noktasına ulaştıklarını ifade etti.

Rize’den gelen gazetecilere Şırnak’ta sıcak karşılama

Ziyaret ettikleri bölgelerde karşılaştıkları yöneticilerin ve yöre halkının kendilerine benzer mesajlar verdiğini belirten Peçe, "Siz belki Karadeniz'i, turizmin, yeşilin ve doğanın başkenti olarak görüyorsunuz ama biz insanlığın başkentiyiz. İnsanlığın doğduğu topraklara hoş geldiniz" sözleriyle karşılandıklarını aktardı.

Şırnak'ta da benzer bir sıcaklık ve misafirperverlikle karşılandıklarını ifade eden Peçe, gördükleri ilgiden memnuniyet duyduklarını belirterek ev sahipliği yapanlara teşekkür etti.

Program, konuşmaların ardından karşılıklı teşekkürlerin sunulması ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Muhabir: Mevlüde Sevim