Şırnak Üniversitesi, tarımda dışa bağımlılığı azaltacak ve verimliliği artıracak yapay zekâ destekli önemli bir projeye imza atıyor. Mühendislik Fakültesi öncülüğünde hazırlanan "HarvestMate" projesi, TÜBİTAK’tan 1 milyon TL destek almaya hak kazandı.

Şırnak Üniversitesi akademisyenleri, tarım teknolojilerinde çığır açacak "HarvestMate: Yapay Zeka Destekli İkiz Robot Sistem ile Sera Ortamında Otonom Domates Hasadı" projesi için kolları sıvadı. TÜBİTAK 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Programı kapsamında onaylanan proje, tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek.

Projenin yönetimini Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Gül üstlenirken, araştırmacı kadrosunda Şırnak Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Abdullah Turan yer alıyor. Projenin tarımsal danışmanlığını ise Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Yelderem Akhoundnejad yürütüyor.

18 Ayda Prototip Hazırlanacak

Toplam 1 milyon TL bütçe ile desteklenen ve 18 ay sürecek olan çalışma kapsamında; derin öğrenme, YOLOv8 ve Mask R-CNN gibi ileri görüntü işleme teknolojileri kullanılacak. Lidar ve sensör desteğiyle donatılacak olan "İkiz Robot Sistemi", sera içerisinde otonom hareket ederek domatesleri hasat edebilecek. Proje ile manuel hasatın getirdiği yüksek iş gücü maliyetlerinin düşürülmesi ve hassas tarım uygulamalarıyla verimliliğin maksimize edilmesi hedefleniyor.

Başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, projede emeği geçen akademisyenleri tebrik etti. Rektör Alkış, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Gelişmekte olan bir üniversite olarak, bilime ve teknolojiye sunduğumuz katkıları her geçen gün artırıyoruz. Bu proje, üniversitemizin inovasyon potansiyelini göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Her yeni güne yeni bir çalışma ve yeni bir başarı hedefiyle, azim ve sebatla ilerlemeye devam edeceğiz."

Projenin tamamlanmasıyla birlikte ortaya çıkacak olan otonom hasat prototipinin, Türkiye’nin tarımsal robotik alanındaki rekabet gücüne önemli bir katkı sunması bekleniyor.

Başverimli Belediyesi’nden personele 50 bin TL’lik promosyon desteği
Başverimli Belediyesi’nden personele 50 bin TL’lik promosyon desteği
İçeriği Görüntüle

Sirnak Universitesi Akademisyenlerinden Onemli Bir Basari Daha Tubitak 1005 Projesi Onaylandi Cfdfcca2 667B 4C33 906F 46359Bc6Ff3E

Kaynak: Şırnak Ajans