ŞIRNAK AJANS- Gönüllüler, çevre temizliğini yalnızca doğayı koruma çalışması olarak değil, toplumda çevre bilincinin ve duyarlılığın artırılmasına yönelik sivil bir tepki olarak değerlendirdi.

AFAD, dağda 4 can için seferber oldu
AFAD, dağda 4 can için seferber oldu
İçeriği Görüntüle

Esenli̇ Çöp Toplama (26)

Silopi’de çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla anlamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirildi. Şırnak Ekoloji Platformu, Silopi Cudi-Der, gönüllüler ve çocukların katılımıyla Esenli (Germgé) köyü yolu üzerinde çevre temizliği yapıldı.

Esenli̇ Çöp Toplama (1)

Özellikle yol kenarlarına ve doğaya atılan çok sayıda içki şişesi, plastik atık ve çeşitli çöpler gönüllüler tarafından toplandı.

Esenli̇ Çöp Toplama (10) Çocukların da etkinliğe katılması, çevre bilincinin küçük yaşlarda oluşturulmasının önemine dikkat çekerken, doğanın herkesin ortak yaşam alanı olduğu mesajı verildi.

Esenli̇ Çöp Toplama (12)

Daha önce Nasır Ağa mevkiinde de temizlik yapıldı

Çevre duyarlılığı kapsamında çalışma yürüten gönüllüler, daha önce de Silopi’de Nasır Ağa mevkiinde benzer bir temizlik etkinliği gerçekleştirmişti. Gönüllüler, farklı bölgelerde çevre kirliliğine karşı farkındalık oluşturmayı ve vatandaşları doğaya karşı daha duyarlı olmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Esenli̇ Çöp Toplama (9)

Etkinliğin yalnızca yerdeki çöplerin toplanmasından ibaret olmadığını belirten gönüllüler, doğaya bırakılan atıkların toplumsal duyarsızlığın da bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Esenli̇ Çöp Toplama (8)

“Toplumsal çürümeye karşı sivil bir tepki”

Etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulunan Av. Fadıl Tay, çalışmanın temel amacının çevre temizliğinin ötesinde toplumsal bir mesaj vermek olduğunu belirtti.

Esenli̇ Çöp Toplama (11)

Tay, “Bu etkinliğin ana teması toplumsal çürümeye karşı sivil bir tepki ve toplumsal bir dikkat çekmektir. Doğaya atılan her şişe ve her çöp yalnızca çevre kirliliğine değil, aynı zamanda toplumsal duyarlılığın zayıflamasına da işaret ediyor. Bizler bu duyarsızlığa sessiz kalmak yerine, gönüllülerimiz ve çocuklarımızla birlikte sahada olarak tepki göstermeyi tercih ediyoruz” dedi.

Yaklaşık bir saat içerisinde 10’dan fazla büyük çöp torbasının doldurulduğunu belirten Tay, toplanan atıklar arasında farklı türlerde alkol şişeleri, çocuk bezleri, elbiseler, prezervatifler ve uyuşturucu kullanımında kullanılan aparatlar bulunduğunu ifade etti.

Doğanın korunmasının yalnızca kamu kurumlarının sorumluluğunda olmadığını ifade eden Tay, vatandaşların da yaşadıkları çevreye sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Esenli̇ Çöp Toplama (3)

Çocuklarla birlikte farkındalık mesajı

Etkinlikte çocukların da aktif şekilde yer alması, çalışmanın en dikkat çekici yönlerinden biri oldu. Gönüllüler, çocukların doğayı temiz tutmanın önemini yaşayarak öğrenmesinin gelecek nesiller açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Esenli̇ Çöp Toplama (2)

Şırnak Ekoloji Platformu ve Silopi Cudi-Der öncülüğünde gerçekleştirilen çalışma, çevre kirliliğine karşı bireysel ve toplumsal duyarlılığın artırılması çağrısıyla sona erdi. Gönüllüler, benzer çalışmaların farklı bölgelerde de sürdürüleceğini ifade etti.

Muhabir: Süleyman Zan