Siirt Gazeteciler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Atilla Durak, belediye ve il genel meclislerinin her ay aldığı kararlar ile yaptığı duyuruların kentte faaliyet gösteren ve Basın İlan Kurumu’na tabi yerel gazetelerde yayımlanmasının hem şeffaflık hem de yerel basının desteklenmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Durak, bu tür resmi duyuruların Tasarruf Genelgesi kapsamına girmediğini vurgulayarak, "Belediyeler ve İl Genel Meclisleri, ayda en az bir kez dönüşümlü olarak yerel basına bu şekilde destek vermelidir" dedi.

Belediye Meclisi Yönetmeliği’nin 8. maddesine göre, meclis duyurularının gazeteler ve internet siteleri aracılığıyla yapılabileceğini hatırlatan Durak, "Resmî Gazete’nin 17 Mayıs 2024 tarihli ‘Tasarruf Tedbirleri’ genelgesinde, mevzuattan kaynaklanan zorunlu ilanlar ile kurum faaliyetleri ve doğrudan ilgili tanıtım giderlerinin bu tedbirlerin dışında olduğu açıkça belirtilmiştir. Kamu kurumları, kendi tanıtım ve duyuru giderleri için gazeteler, dergiler ve internet sitelerinde ilan yayınlatabilir ve ödemelerini Basın İlan Kurumu aracılığıyla gerçekleştirebilir" dedi.

Aşiretler Toplandı, Gelenekler Güncellendi
Aşiretler Toplandı, Gelenekler Güncellendi
İçeriği Görüntüle

Yerel medya desteklenmeli

Durak, belediyelerde doğrudan temin yöntemiyle ihalelerin arttığına dikkat çekerek, "Belediye ve İl Genel Meclisi’nde alınan kararlar halkı ilgilendiriyor. Sadece belediyenin internet sitesinde veya panolarda yapılan duyurular yeterli olmayabiliyor. Mevzuat zaten medya yoluyla duyuruların yapılabileceğini öngörüyor. Yerel basının desteklenmesi hayati öneme sahip. Yerel basın da kamu görevi yapıyor. Yerel basının ayakta kalması için yerel kamu kaynakları ile desteklenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de örnekler var

Durak, Türkiye’de birçok belediye ve il genel meclisinin meclis karar özetlerini ve duyurularını yerel basına ilan olarak verdiğini belirterek, "Sadece bölgemizdeki belediyeler bu konuda yeterli destek sağlamıyor. Trakya, Çanakkale ve Ege’de birçok il ve ilçe belediyesi meclis kararlarını yerel gazeteler aracılığıyla yayımlayarak yerel basına destek oluyor" diye konuştu.