DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde, Şırnak’taki taziye ziyaretlerinde yaşanan idari uygulamaları gündeme getirdi.

Aslan, 3 Kasım 2025 tarihinde Mehmet Emin Acar Taziye Evi’ne gerçekleştirdiği ziyarette, kendisinin de aralarında bulunduğu ziyaretçi grubundan “tek tek giriş” yapmalarının istendiğini belirterek, bu uygulamanın hukuki dayanağını sordu.

Önergesinde, Şırnak’taki bazı uygulamaların “Barış ve Demokratik Toplum Süreci”nin hassasiyetleriyle uyumlu olması gerektiğini vurgulayan Aslan, Bakanlığın daha önce yaptığı “taziyelerin engellenmediği” yönündeki açıklamaları hatırlattı. Aslan, sahadaki gözlemleri ile Bakanlığın söylemleri arasında fark bulunduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “süreci olumsuz etkileyebilecek yapılara” yönelik açıklamalarına da değinen Aslan, Şırnak Valiliği’nin yaşanan olaylarla ilgili Bakanlığa sunduğu bilgilerin incelenmesini talep etti. Aslan, “Bakanlığa eksik veya yanıltıcı bilgi aktarıldığı yönündeki şüpheleri gidermek için bir inceleme başlatılacak mıdır?” diye sordu.

Aslan, Bakan Yerlikaya’ya yönelttiği sorular arasında şu başlıklara da yer verdi:

Taziye ziyaretine gelen ve herhangi bir taşkınlık yapmayan vatandaşların yolunun neden kesildiği,

“Tek tek giriş” uygulamasının hangi mevzuat hükmüne dayandığı,

Şırnak Valiliği ile sahadaki durum arasındaki farkın incelenip incelenmediği,

Prof. Dr. Naci Görür’den deprem uyarısı
Prof. Dr. Naci Görür’den deprem uyarısı
İçeriği Görüntüle

Olayın Bakanlığa eksik ya da yanıltıcı biçime aktarılıp aktarılmadığı,

“İdari kolaylaştırma ilkesi”nin neden sahada karşılık bulmadığı,

Taziye ve cenaze törenlerine yönelik kolluk müdahalelerine dair şikayetlerin değerlendirilip değerlendirilmediği,

“Süreci sabote etmeye yönelik yapıların” kamu idaresi içinde yer alma ihtimaline karşı denetim yapılıp yapılmadığı,

Geçmişte Şırnak’ta görev yapıp “çözüm karşıtı” yapılarla ilişkisi tespit edilen kamu görevlileri hakkında yapılan incelemelerin sonuçları.

Aslan, önergesinde bu soruların yanıtlanarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini talep etti.