Görüşmelerde “Terörsüz Türkiye” süreci, yargıya güven, kayyum uygulamaları ve olası yasal düzenlemeler ele alındı.

Pervin Buldan ve Mithat Sancar’dan oluşan DEM Parti İmralı Heyeti, Ankara’da iki ayrı bakanlıkla temaslarda bulundu. Heyet, ilk olarak İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, ardından Adalet Bakanı Akın Gürlek ile bir araya geldi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen “Terörsüz Türkiye” sürecine dair çalışmaların ele alındığını belirtti. Gürlek, devlet kurumlarının eşgüdüm içinde süreci yürüttüğünü ifade ederek, TBMM’nin alacağı kararlar doğrultusunda gerekli adımların hassasiyetle atılacağını söyledi.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Pervin Buldan, özellikle yargıya güven konusunun kamuoyunda yoğun şekilde tartışıldığını vurguladı.

Taşlı sopalı yol verme kavgası, 2 yaralı
Taşlı sopalı yol verme kavgası, 2 yaralı
İçeriği Görüntüle

Buldan, Adalet Bakanı Gürlek’in yeni görev döneminde toplumun önemli beklentileri bulunduğunu belirterek, “Yargıya güven meselesinde kendisinden beklenti içinde olduğumuzu ilettik. Bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Buldan ayrıca İçişleri Bakanı ile yapılan görüşmede kayyum uygulamaları ve cezaevlerinde yaşanan sorunların gündeme getirildiğini ifade etti.

Mithat Sancar ise görüşmelerde hukuk, adalet ve demokrasi alanındaki beklentileri dile getirdiklerini söyledi. Sürecin nihai hedefinin kalıcı barış olduğunu belirten Sancar, bu hedefe ulaşmak için toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir adalet anlayışına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Kayyum uygulamalarına ilişkin soruya da yanıt veren Sancar, uygulamanın baştan itibaren yanlış olduğunu savunarak, “Uygulamanın uzaması aykırılıkları artırıyor. En kısa sürede bu yanlışın düzeltilmesini umuyoruz” dedi.

Pervin Buldan, sürece ilişkin bir yasal düzenlemenin gündemde olduğunu da açıkladı. Düzenlemenin bayramdan sonra TBMM Adalet Komisyonu’na sunulmasının beklendiğini belirten Buldan, komisyon sürecinin ardından teklifin Genel Kurul’a geleceğini ifade etti.