Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, suça sürüklenen çocuklara ilişkin Türk Ceza Kanunu ve bazı yasalarda değişiklik yapılacağını duyurdu. Son dönemde artan çocuk faillerin karıştığı şiddet olayları, yeni düzenleme ihtiyacını gündeme getirdi.
Ankara’nın Keçiören ilçesinde Hakan Çakır’ın 18 yaş altı çocuklar tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından açıklama yapan Tunç, olayla ilgili 4 şüphelinin tutuklandığını belirtti. Daha önce İtalyan vatandaşı Ahmet Minguzzi’nin öldürülmesi de kamuoyunda benzer tepkilere neden olmuştu.
Bakan Tunç, yapılacak düzenlemeleri şu başlıklarla sıraladı:
- 15-18 yaş grubu için ceza indirimi oranlarının yeniden değerlendirilmesi,
- Çocuklara ve bakıma muhtaç bireylere yönelik sistematik kötü muamele cezalarının artırılması,
- Aile yükümlülüklerinin ihlaliyle ilgili suçlara daha ağır yaptırımlar getirilmesi,
- Çocuk davalarında sosyal inceleme raporlarının zorunlu hale getirilmesi,
- Çocuk hükümlülerin özel çocuk cezaevlerinde infaz edilmesi,
- Koruyucu ve destekleyici tedbirlerin etkin uygulanması için kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi,
- Tedbir kararlarına uymayan ebeveyn veya sorumlulara yaptırım uygulanması.
Bakan Tunç, çocukların suça sürüklenmesini önlemeye ve toplumsal güvenliği artırmaya yönelik bu düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirileceğini vurguladı.
Haber Merkezi




