KGK İran Temsilcisi Gürkan Demir’in Tahran’dan aktardığı bilgilere göre, ABD ve İsrail’in saldırıları polis merkezleri, Devrim Muhafızları Ordusu ve bu yapıya bağlı stratejik noktalara yönelmiş durumda. Ayrıca bazı okul ve hastanelerin de hedef alındığı, kimi bölgelerde sınır birliklerine yönelik saldırıların gerçekleştiği bildirildi. Söz konusu saldırılarla birlikte terör gruplarının İran içine sızmasının hedeflendiği iddia ediliyor.

İran yönetimi ise saldırılara karşılık vermeyi sürdürüyor. Ülke içinde polis, ordu ve siyasi yapının, önemli isimlerin kaybına rağmen hiyerarşik işleyişini devam ettirdiği belirtiliyor. Yetkililer, devlet mekanizmasında ciddi bir çözülme yaşanmadığını ifade ediyor.
Sivil kayıplar artıyor
Çatışmalarda hayatını kaybeden sivil sayısının 550’yi aştığı bildirildi. Güvenli bölgelerde kalmaya çalışan halkın bir kısmı başkent Tahran’dan ayrılırken, birçok kişi ise günlük yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Elektrik, su, doğalgaz ve gıda temininde şu ana kadar ciddi bir aksama yaşanmadığı kaydediliyor.

Yönetim karşıtı gösteriler bekleneni vermedi
ABD ve İsrail’in, saldırılar sonrası İran’da yönetim karşıtı geniş çaplı gösteriler beklediği ancak şu ana kadar bu yönde büyük bir halk hareketinin oluşmadığı ifade ediliyor. Aksine, ülke genelinde halkın önemli bir bölümünün yönetime destek verdiği ve akşam saatlerinde meydanlarda toplanarak nöbet tuttuğu bildiriliyor.

Gözler, çatışmaların seyrine ve taraflardan gelecek yeni açıklamalara çevrilmiş durumda. Bölgedeki gelişmeler, hem Ortadoğu’nun hem de küresel dengelerin geleceği açısından kritik önem taşıyor.




