ŞIRNAK AJANS-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani İstanbul’da bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi, Irak’ta yeni hükümetin kurulma süreci ve PKK’nin silah bırakma sürecinin ele alındığı bildirildi.
Başbakan Mesrur Barzani ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşti.


Görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden yapılan açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Başkan Mesud Barzani ile Kürdistan Bölgesi’nin bölgedeki barış ve istikrar açısından önemli bir faktör olarak oynadığı rolü takdir ettiği belirtildi.


“Barış ve istikrar” vurgusu

Diyarbakır’daki Barış Paneline MHP’li Feti Yıldız Çağrıldı
Diyarbakır’daki Barış Paneline MHP’li Feti Yıldız Çağrıldı
İçeriği Görüntüle


Başbakan Mesrur Barzani de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’nin bölgedeki barış ve istikrarın korunmasındaki rolünü övdü, Kürdistan Bölgesi’nin iki ülke arasındaki işbirliği ve koordinasyonun daha da geliştirilmesine yönelik arzusunu yineledi.
Mesrur Barzani ve Erdoğan, bölgedeki gerilimlerin sona erdirilmesi ile sorunların diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesinin önemine dikkat çekti.


Irak’ta hükümet kurma süreci ele alındı


Görüşmenin bir diğer bölümünde Iraklı siyasi tarafların yeni federal hükümet kabinesini kurmaya yönelik yürüttüğü temas ve görüşmeler değerlendirildi.
Taraflar, Irak’ta kurulacak yeni hükümetin barış ve istikrarın güçlenmesine katkı sunmasını, tüm bileşenlere ayrım gözetmeden hizmet etmesini ve Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki sorunların anayasa temelinde çözülmesini temenni etti.


PKK’nin silah bırakma süreci gündemdeydi


Barış süreci ve PKK’nin silah bırakma meselesi de görüşmenin önemli başlıklarından biri oldu. Başbakan Mesrur Barzani sürece desteğini yineledi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise sürecin devam etmesi, başarıya ulaşması ve sonuçlandırılmasının önemini vurguladı.


Başbakan Mesrur Barzani: Barış sürecine desteğimi yineledim


Öte yandan Başbakan Mesrur Barzani ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir açıklamada bulundu. Mesrur Barzani açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmekten memnuniyet duydum. Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin önemini vurguladık.


Ayrıca yeni federal hükümet kabinesinin kurulmasına yönelik çabaları da ele aldık. Her ikimiz de yeni federal kabinenin Irak’ta barış ve istikrarı güçlendirmesini, tüm kesimlere ayrım gözetmeksizin hizmet etmesini ve Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki sorunların anayasa temelinde çözülmesini temenni ettik.
Barış süreci ve PKK’nin silah bırakması konusunda sürece desteğimi yineledim. Ayrıca sürecin başarıya ulaşması ve tamamlanmasının sağlanması için çabaların sürdürülmesinin önemini vurguladık.”

Kaynak: HABER MERKEZİ