Üniversitelerde beklenen kadro düzenlemesi geldi. 17 Şubat 2026 tarihli ve 2026/59 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2026 yılına ilişkin öğretim elemanı atama kontenjanları netleşti. Karara göre üniversitelerde öğretim üyesi kadrolarına yapılabilecek atama sayısı 5.500 olarak belirlendi.
Karar yalnızca profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarını değil; öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarını da kapsıyor. 2026 yılı içinde yapılacak açıktan ve naklen atamalar belirlenen kontenjanlar çerçevesinde gerçekleştirilecek. Kullanılmayan atama haklarının devri ise Cumhurbaşkanlığı iznine bağlı olacak.
Bazı Kadrolar Sınır Dışında
Düzenlemede dikkat çeken bir diğer nokta ise istisnalar oldu. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi kapsamındaki atamalar, bazı sağlık personeli kadroları, hakim-savcı atamaları, savunma ve güvenlik alanındaki belirli kurumlar için yapılacak atamalar sayı sınırlamasına tabi tutulmadı.
Doktoralı Akademisyenler İçin Özel Hüküm
Doktorasını tamamlayan akademisyenlerin öğretim üyesi kadrolarına geçişiyle ilgili bazı özel düzenlemeler de kararda yer aldı. Emeklilik, istifa veya farklı nedenlerle boşalan kadroların doldurulmasına ilişkin usuller de açıkça belirlendi.
Yükseköğretim camiasında uzun süredir merak edilen 2026 kadro planlaması böylece netleşmiş oldu. Kararın, özellikle kadro bekleyen genç akademisyenler açısından yakından takip edilmesi bekleniyor.




