Hazine ve Maliye Bakanlığı, sahte belge kullananlara yönelik yeni uygulamayı hayata geçiriyor. Şırnak’taki binlerce esnafı ilgilendiren düzenleme kapsamında, sahte fatura ve belgeyi bilerek kullananlar vergi kaçakçılığı kapsamında değerlendirilecek ve haklarında hem idari hem de adli yaptırımlar uygulanacak.
Vergi Denetim Kurulu’nun Risk Analiz Merkezi’nde kullanılacak KURGAN sistemi, mal ve hizmet alım-satım işlemlerini risk skorlamasına göre inceleyecek. Riskli görülen mükelleflerden teminat istenecek; teminat gösteremeyenler hakkında ihtiyati haciz uygulanacak.
Uzun süren sahte belge soruşturmaları ise yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarıyla hızlandırılacak, organize ağlar daha kısa sürede tespit edilecek. Düzenleme, kayıt dışılığı önlemeyi, haksız rekabeti engellemeyi ve vergi gelirlerini güvence altına almayı hedefliyor.





