Türkiye genelinde yapılan bir değerlendirme, çay tutkusunun en yoğun yaşandığı illeri ortaya koydu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden birçok ilin üst sıralarda yer aldığı sıralamada, Siirt 10. sırada kendine yer buldu. Ancak bölgeyle benzer kültürel alışkanlıklara sahip olan Şırnak’ın listede yer almaması dikkat çekti.

AFAD’dan Şırnak Belediyesi’ne Hayati Eğitim
AFAD’dan Şırnak Belediyesi’ne Hayati Eğitim
İçeriği Görüntüle

Araştırmaya göre, Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Ağrı, Batman, Van ve Siirt illeri Türkiye’de çaya en düşkün iller olarak sıralandı. Bu illerde çay, sabah kahvaltılarından akşam sohbetlerine, kıraathanelerden misafirliklere kadar günlük yaşamın her anında tüketiliyor.

Sıralamaya giren illerin,  günün büyük bir bölümünde çay içmeyi tercih etmesi ve çayın sosyal yaşamın önemli bir parçası haline gelmesi etkili oldu. Ancak benzer alışkanlıklara sahip olan Şırnak’ın sıralamada yer almaması, çay kültürüne olan ilginin ölçüm yöntemleriyle ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Şırnak Ajans