Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Uyanık (Xinis) Köyü’nde buğday hasadı başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara inen köylüler, gün boyu süren yoğun mesaiyle ürünlerini toplamaya başladı. Patozun sesiyle birlikte köyde bereketli bir hasat dönemi yaşanıyor.

Aranan FETÖ üyesi Şanlıurfa’da yakalandı
Aranan FETÖ üyesi Şanlıurfa’da yakalandı
İçeriği Görüntüle

2004 yılındaki köye dönüş sürecinin ardından birçok aile şehirlerde yaşamını sürdürse de ata topraklarıyla bağını koparmadı. Hasat dönemlerinde köylerine dönen vatandaşlar, dedelerinden miras kalan tarlaları ekip biçerek hem üretime katkı sunuyor hem de köy kültürünü yaşatıyor.silopi hasat-1

Köylüler için toprak yalnızca bir geçim kaynağı değil; geçmiş ile gelecek arasında kurulan güçlü bir bağ olarak görülüyor. Uyanık Köyü’nde yükselen patoz sesleri, emeğin, dayanışmanın ve bereketin simgesi olmaya devam ediyor.

Öte yandan, biçerdöverlerin giremediği engebeli alanlarda eski usul patozlar devreye giriyor. Köyde yankılanan bu sesler, geçmişteki olumsuzlukların izlerini silerken; bugün bereketin ve üretimin sesi olarak yükseliyor. Silah seslerinin yerini artık hasadın ve umudun simgesi olan patoz sesleri almış durumda.

Muhabir: Süleyman Zan