Şırnak'ın Silopi ilçesinde, 2026 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYP) kapsamında yüzde 50 ile yüzde70 oranında hibe desteği sağlanan tasarruflu sulama sistemleri hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Araç bilgilerine bakmak artık ücretli
Araç bilgilerine bakmak artık ücretli
İçeriği Görüntüle

sunum-1

Silopi Zirai Karantina Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa; Silopi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Demircan, Silopi Ziraat Odası Başkanı Mesut Haşimoğlu, Silopi Yer Fıstığı Birliği Başkanı Emin Soysal, köy muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

çiftçi sunum

Toplantıda, üreticilerin devlet desteklerinden en etkin şekilde yararlanabilmesi için başvuru süreçleri, hibe kapsamı ve uygulama detayları ele alındı.

çiftçi toplantı

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Rıdvan Husem tarafından yapılan sunumda, tasarruflu sulama sistemlerinin hem verimliliğe hem de maliyetlerin düşürülmesine katkı sunduğu vurgulandı. Husem, toplantı sonunda üreticilerin sorularını da yanıtladı.

sunum

Yetkililer, özellikle son yıllarda artan üretim maliyetleri ve iklim değişikliğinin tarıma etkilerine dikkat çekerek, hibe desteklerinin çiftçiler için önemli bir fırsat olduğunu ifade ederken, katılımcılar ise en büyük sorunun arazilerdeki hisseli ve müşterek tapu yapısı olduğunu dile getirdi. Çiftçiler, birçok arazinin birden fazla hissedara ait olması nedeniyle başvuru süreçlerinde sıkıntı yaşadıklarını belirtirken, bazı parsellerde tüm hissedarların onayının alınamaması ya da ortakların sürece dahil olmaması nedeniyle birçok üreticinin hibe desteklerinden faydalanamadığı ifade edildi. Bu durumun özellikle kırsal alanlarda tarımsal yatırımların önünde önemli bir engel oluşturduğu vurgulandı.çiftçi toplantı-1

Toplantı, üreticilerin bilgilendirilmesi ve desteklerden azami ölçüde yararlanabilmesi adına gerçekleştirilen soru-cevap bölümüyle sona erdi. Ancak süreçte en büyük soru işareti olarak kalan müşterek tapu sahibi çiftçilerin nasıl bir yol izleyeceği ve bu engelin nasıl aşılacağı konusu henüz netlik kazanmadı.

Muhabir: Sedat Sevim