İstanbul Tabip Odası, sosyal medya platformlarında kadın sünneti (genital mutilasyon) uygulaması yaptığını belirten ve bunu reklam malzemesi olarak kullanan kişi hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını duyurdu.

Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, kadın sünnetinin hiçbir tıbbi gerekliliği ve bilimsel dayanağı bulunmadığı, kadınların ve kız çocuklarının beden bütünlüğünü ihlal eden ağır bir insan hakları ihlali olduğu vurgulandı.

Silopi’de ağır yaralanan Tahir Alper için dua çağrısı
Silopi’de ağır yaralanan Tahir Alper için dua çağrısı
İçeriği Görüntüle

Açıklamada, söz konusu uygulamayı gerçekleştirdiğini ve sosyal medya üzerinden tanıtımını yaptığını belirten kişi hakkında ilgili tabip odası tarafından disiplin sürecinin başlatıldığı belirtilerek, bu tür uygulamaların hekimlik mesleğiyle bağdaşmadığı ifade edildi.

Tabip Odasi2

İstanbul Tabip Odası açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kadın sünneti (genital mutilasyon); kadınların ve kız çocuklarının beden bütünlüğünü, sağlığını ve temel insan haklarını ihlal eden, hiçbir tıbbi gerekliliği ve bilimsel dayanağı bulunmayan ağır bir şiddet biçimidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere uluslararası sağlık ve insan hakları kuruluşları tarafından kesin biçimde reddedilen bu uygulamanın hekimlik mesleğiyle bağdaşması mümkün değildir."

Açıklamada ayrıca, kadınların beden bütünlüğüne yönelik her türlü şiddete karşı durulacağı belirtilerek, tıp etiği, bilimsel ilkeler ve insan hakları doğrultusunda disiplin sürecinin titizlikle takip edileceği kaydedildi.

Kaynak: Haber Merkezi