Cizreli araştırmacı-yazar Abdullah Kalkan, çevre bilincini artırmak ve doğaya kalıcı bir miras bırakmak amacıyla örnek bir projeye imza attı. Kalkan, kendi imkanlarıyla yetiştirdiği yüzlerce meşe palamudu fidanını Cizre’nin çeşitli noktalarında toprakla buluşturarak, vatandaşlara "geleceğe nefes olun" çağrısında bulundu.

Bardaklarda Başlayan Yaşam Yolculuğu
Kasım ayında küçük pet bardaklara ekilen meşe palamutları, yaklaşık 4 aylık bir bakım sürecinin ardından dikim aşamasına geldi. Projenin detaylarını paylaşan Abdullah Kalkan, deneme amaçlı 500 adet palamut ektiklerini belirterek şunları söyledi: "Ektiğimiz palamutlardan yaklaşık 350 tanesi dikilecek boya ulaştı, bir kısmı ise halen yeşerme aşamasında. Bu fidanların bir kısmını tarihi Bırca Belek Parkı içine, bir kısmını ise Sur Mahallesi Şahin Tepesi civarındaki korunaklı alanlara diktik."

"Hem Büyük Bir Sevap Hem de Çevre Bilinci"
Meşe ağacının doğa ve insanlık için önemine dikkat çeken Kalkan, bu etkinliğin aileler için eğitici bir yanı olduğunu vurguladı. Piyasada kilosu 40-50 liraya satılan meşe palamutlarının kolayca temin edilebileceğini belirten yazar, şu ifadeleri kullandı: "Duyarlı insanlarımız bir-iki kilo palamut alarak çocuklarıyla birlikte bu tür yararlı etkinlikler yapabilirler. Bu sayede çocuklara ağaç sevgisi ve çevre bilinci uygulamalı olarak aşılanabilir. Aileler bir yandan piknik yaparken bir yandan da doğaya katkı sağlayabilirler. Uzmanlara göre meşe ağacının ömrü en az bin yıldır. Bugün dikilen bir fidan bin yıl boyunca hem insanlara hem hayvanlara hem de doğaya hizmet edecek. Bu, hem kültürel bir etkinlik hem de gelecek nesiller için büyük bir sevaptır."

Cizre’nin yeşil alanlarına katkı sunmak amacıyla başlatılan bu bireysel girişimi için Kalkan, yerel halkı bu tür küçük ama etkisi bin yıl sürecek adımlar atmaya davet etti.





