ŞIRNAK AJANS – Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2020 yılında iki kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralandığı aileler arası silahlı kavga ardından 3 yıl sonra aynı olayla ilgili 1 kişinin daha hayatını kaybettiği ve sonrasında yaşanan olaylarla bağlantılı cinayet davasında avukatlık yapan Burcu Özkan, yıllar süren yargılama sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul 2 No’lu Barosu’na kayıtlı olan ve mesleği gereği Cizre’de bulunan Özkan, tutuklulardan bir tane müvekkilinin tahliye edilmesinin ardından yıllar önce bölgeden ayrılan müvekkilinin yeniden Cizre’ye döndüğünü belirtti. Taraflar arasında daha önce sağlanan barışın ardından yaşanan süreci anlatan Özkan, silahsızlanmanın yaygınlaşması ve toplumsal ön yargıların kırılması gerektiğini vurguladı.

Cizre Cinayet 2020

Çocuklar arasındaki kavga üç kişinin hayatına mal oldu

Davanın geçmişine ilişkin bilgi veren Avukat Burcu Özkan, çocuklar arasında başlayan bir kavganın büyümesiyle ortaya çıkan olayların, birden fazla tarafın dahil olduğu ve toplam üç kişinin hayatını kaybettiği bir sürece dönüştüğünü ifade etti.

Yıllar boyunca devam eden dava nedeniyle müvekkilinin Cizre’den ayrılarak Siirt’e gittiklerini belirten Özkan, uzun süren yargılama sürecinin ardından müvekkilinin tahliye edildiğini söyledi. Özkan, taraflar arasında aşiretlerin reisleri ve kanaat önderlerinin girişimleriyle daha önce barış sağlandığını, bu sürecin ardından müvekkilinin yeniden Cizre’ye döndüğünü aktardı.

Burcu Özkan 1.

“Güneydoğu insanının misafirperverliğini yakından gördüm”

Karadenizli olduğunu ve mesleği gereği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin farklı illerinde çok sayıda dosya üstlendiğini belirten Özkan, bölge insanının misafirperverliğine, saygısına ve sıcak yaklaşımına dikkat çekti.

Cizre’ye her gelişinde bölge halkının kendisini samimiyetle karşıladığını ifade eden Özkan, zaman içerisinde müvekkilleriyle arasında yalnızca mesleki bir ilişki değil, güçlü insani bağlar da oluştuğunu dile getirdi. Müvekkillerini yıllar içerisinde ailesinden biri gibi görmeye başladığını belirten Özkan, bölge insanının kendisine gösterdiği yakınlığın kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Özkan, insanların Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni yalnızca mesleki nedenlerle değil, bölge halkını tanımak, kültürünü görmek ve insanlarla bağ kurmak amacıyla da ziyaret etmesini istediğini ifade etti. İnsanların birbirini tanımasının ön yargıların kırılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

“Bu tür cinayetlerin artık yaşanmamasını istiyorum”

Cinayet davalarıyla anılan bir süreç yerine insanların barış içerisinde yaşadığı bir toplumsal ortamın oluşmasını istediğini belirten Özkan, özellikle son dönemde silahsızlanma konusunda atılan adımların daha ileriye taşınması gerektiğini dile getirdi.

Şırnak’ta ziyaret çiçekleri SMA hastası Elisa’ya umut olacak
Şırnak’ta ziyaret çiçekleri SMA hastası Elisa’ya umut olacak
İçeriği Görüntüle

İnsanların küçük anlaşmazlıklar nedeniyle hayatını kaybetmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Özkan, bölgede silahların devreye girmediği, toplumsal huzurun ve birlikteliğin güçlendiği bir gelecek istediğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gördüğü misafirperverliğin ve dayanışmanın daha geniş kesimler tarafından tanınmasını arzuladığını belirten Özkan, insanların birbirini tanıdıkça ön yargıların azalacağına inandığını söyledi.

Bölgedeki barış ve birliktelik vurgusu

Mesleği nedeniyle bölgeye birçok kez geldiğini ve burada kurduğu insani bağların kendisi için önemli olduğunu ifade eden Özkan, toplumsal barışın korunmasının ve silahsızlanmanın yaygınlaşmasının önemine dikkat çekti. Özkan, benzer acıların yeniden yaşanmaması, ailelerin ve toplumun huzur içerisinde bir arada yaşayabilmesi için insanların birbirini anlaması ve ön yargılardan uzaklaşması gerektiğini belirtti.

Muhabir: Cüneyt Özkaya