ŞIRNAK AJANS- Sineğu, Nusaybin’de kurduğu “Nisibis Evo Turizm” ile Mardin’in ilk kadın turizm acentesi sahibi olarak tarihe geçti.
1950’de Zekiye Midyat, 76 yıl sonra Semire Şineğu Mardin, kadınların öncülük ettiği tarihi “ilkler” zincirine bir yenisini daha ekledi.

1950 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanlarından biri olarak görev yapan Zekiye Midyat’ın açtığı yolun üzerinden 76 yıl geçtikten sonra, yine Mardinli bir kadın önemli bir ilke daha imza attı.
Nusaybin doğumlu Semire Sineğu, turizm sektöründe yıllardır sürdürdüğü mücadelenin ardından kendi turizm acentesini kurarak Mardin’in ilk kadın turizm acentesi sahibi oldu.

13 yıl önce uçak bileti satışıyla başladı
Sineğu’nun turizm hikâyesi yaklaşık 13 yıl önce başladı. Nusaybin’de uçak bileti satışıyla sektöre adım atan Sineğu, ilerleyen yıllarda günübirlik turlar ve farklı destinasyonlara düzenlenen organizasyonlarla çalışmalarını sürdürdü.
2016 yılında Nusaybin’in turizm açısından oldukça zor bir dönemden geçtiğini belirten Sineğu, 2018 yılında yeniden sektöre dönerek çalışmalarına devam etti.
Turizm alanındaki deneyimini akademik eğitimle güçlendirmek isteyen Sineğu, 2019 yılında turist rehberliği eğitimine yöneldi. Selçuk Üniversitesi Turist Rehberliği Bölümü’nden mezun olan Sineğu, Mardin’in ilk resmi turist rehberliği unvanına sahip kadınlarından biri olarak da dikkat çekti.

Erkek egemen sektörde kendi acentesini kurdu
Yıllar boyunca edindiği bilgi ve deneyimi doğduğu Nusaybin’e kazandırmak isteyen Sineğu, gerekli resmi işlemleri tamamlayarak Nisibis Evo Turizm adlı turizm acentesini kurdu.
Mardin ve ilçelerinde turizm sektöründe faaliyet gösteren acentelerin büyük bölümünün erkekler tarafından yönetildiği bir ortamda kadın girişimci olarak kendi acentesini kuran Sineğu, böylece hem Nusaybin hem de Mardin turizmi açısından yeni bir sayfa açtı.

“Nisibis Evo Turizm benim için sadece bir iş değil”
Turizm acentesini yalnızca ticari bir girişim olarak görmediğini belirten Semire Sineğu, hedefinin Nusaybin’in sahip olduğu tarihi, kültürel ve gastronomik değerleri daha geniş kitlelerle buluşturmak olduğunu ifade etti.
Sineğu, 13 yıllık turizm yolculuğunu şu sözlerle anlattı “Nusaybin’de doğdum, büyüdüm. Turizm yolculuğum 13 yıl önce uçak bileti satışıyla başladı; ardından günübirlik turlar ve farklı rotalarla devam etti.”
2016 yılında Nusaybin’de turizmin neredeyse durma noktasına geldiği zorlu bir süreç yaşadıklarını aktaran Sineğu, 2018’de yeniden sektöre döndüğünü, 2019’da ise turist rehberliği eğitimine başladığını belirtti.

Hedefim Nusaybin’i turizmde daha güçlü bir noktaya taşımak
Şineğu, yıllar içerisinde kazandığı deneyimi doğduğu şehre katkıya dönüştürmek amacıyla Nisibis Evo Turizm’i kurduğunu belirterek, hedefinin yalnızca tur düzenlemek olmadığını vurguladı.
Şineğu, “Amacım sadece tur düzenlemek değil; Nusaybin’in tarihini, kültürünü, gastronomisini ve insanlarını daha fazla kişiyle buluşturmak. Bu amaçla turizm paydaşlarıyla çalışmalar yürütüyor, Nusaybin Turizm Derneği’ni de kurarak ilçemizin turizm potansiyelini birlikte geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Kadın girişimcilere örnek oldu
Kadın girişimci ve turist rehberi olarak doğduğu şehrin turizm geleceğine katkı sunmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu dile getiren Sineğu, 13 yıl önce başlayan yolculuğunun bugün kendi acentesiyle yeni bir aşamaya ulaştığını söyledi.
Şineğu, “13 yıl önce başlayan yolculuğum bugün hâlâ devam ediyor. Nisibis Evo Turizm benim için sadece bir iş değil; Nusaybin için bir başlangıç.” ifadelerini kullandı.
Mardin’in kadınların öncülük ettiği tarihi mirasına yeni bir halka ekleyen Semire Şineğu’nun girişimi, aynı zamanda Nusaybin’in turizm potansiyelinin kadın girişimciler eliyle daha da görünür hale getirilmesi açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Next





