Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Doğan köyünde doğan Türkiye Keldani Katolik Kilisesi ruhani lideri ve Diyarbakır Başepiskoposu Monsenyör Sabri Anar, 60 yaşında hayatını kaybetti.
Türkiye Keldani Katolik Kilisesi ruhani lideri ve Diyarbakır Başepiskoposu Monsenyör Sabri Anar, Fransa’da gördüğü kanser tedavisi sırasında 17 Ekim’de hayatını kaybetti. Anar’ın cenaze töreni ve defin işlemlerinin Paris’te gerçekleştirileceği bildirildi.
Aralık 2025’ten bu yana Fransa’da kanser tedavisi gören Anar’ın vefatı, Keldani Katolik cemaati başta olmak üzere farklı kiliselerde ve siyasi çevrelerde üzüntüyle karşılandı.

Kilisesine ve cemaatine yıllarca hizmet etti
Türkiye Keldani Katolik Kilisesi Başrahibi Remzi Diril, yaptığı açıklamada Anar’ın özellikle Fransa’daki Keldani cemaatine uzun yıllar hizmet ettiğini belirtti.
Anar’ın iyileşerek görevine dönmesini umut ettiklerini ifade eden Diril, onun kilisesine bağlı ve cemaatini seven bir ruhani lider olduğunu vurguladı. Diril, Anar’ın son yolculuğuna Fransa’da uğurlanacağını söyledi.
Türkiye Keldani Katolik Kilisesi Ruhani Meclisi ve Vakıf Yönetim Kurulu da yayımladığı ortak taziye mesajında, Anar’ın yaşamını kiliseye ve cemaatine hizmet etmeye adadığını belirterek ailesine ve Keldani cemaatine başsağlığı dileklerini iletti.
Çok sayıda kurumdan taziye mesajı
Sabri Anar’ın vefatının ardından Türkiye Ermenileri Patrikliği, Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu, Doğu Süryani Kilisesi ve Fransa’daki Pontoise Piskoposluğu taziye mesajları yayımladı.
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da Anar’ın hayatını kaybetmesi dolayısıyla başsağlığı mesajlarını paylaştı.
Şırnak’ın Uludere ilçesinde doğdu
1 Ocak 1966’da Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Doğan köyünde dünyaya gelen Sabri Anar, dini eğitimini İstanbul ve Bağdat’ta sürdürdü. 10 Kasım 1990’da Paris’te rahip olarak atanan Anar, Fransa’daki Keldani cemaatinde çeşitli görevlerde bulundu.
1990-2006 yılları arasında Sarcelles’teki Havari Aziz Tomas Kilisesi’nde başrahip yardımcılığı ve başrahiplik yapan Anar, 2016’dan itibaren Arnouville’deki Havari Aziz Yuhanna Kilisesi’nden sorumlu oldu.
2017’de korepiskopos olarak atanan Anar, 2023 yılında Diyarbakır Başepiskoposu seçildi. Aynı yıl 16 Temmuz’da İstanbul Harbiye’deki Kutsal Ruh Katedrali’nde düzenlenen törenle takdis edilerek görevine başladı.
Şırnak doğumlu olan Anar, ölümüne kadar Diyarbakır Başepiskoposu olarak görevini sürdürdü.
Şırnak Ajans ailesi olarak, merhum Sabri Anar’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve Keldani Katolik cemaatine başsağlığı diliyoruz.
Next




