Batman ile Diyarbakır il sınırında yer alan Ilısu-Veysel Eroğlu Barajı, kuraklık ve yağış azlığı nedeniyle büyük ölçüde kurudu. Baraj gölü havzasında suların çekilmesiyle birlikte, daha önce Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kamulaştırılan alanlar tekrar gün yüzüne çıktı. Bölge halkı, bu alanları yeniden tarımsal üretim için kullanmaya başladı.
Baraj havzasında bulunan tarihi Zilek Köprüsü de tamamen ortaya çıktı. Geçmişte su altında kalan köprü, bugün neredeyse bir dere kenarında yer alıyor. Köylüler, su seviyesinin geçen yıla göre çok daha fazla düştüğünü belirtti.
Kuraklık, en net şekilde barajın Batman Çayı ile birleştiği noktada gözlemleniyor. Suyun yoğun olduğu yıllarda yerleştirilen “Bu alanda yüzmek ve suya girmek yasaktır” tabelası ile mevcut su hattı arasında yaklaşık 2 kilometrelik mesafe oluştu.
Bölgede yaşayan çiftçiler, yaşanan kuraklığa rağmen boşalan arazileri tarım için değerlendiriyor. Ancak su seviyesindeki bu düşüş, hem tarımsal üretimi hem de ekolojik dengeyi tehdit ediyor.
Haber Merkezi





