Türkiye’de 2028 yılında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin tarihi yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, seçimlerin öne alınması ihtimaline ilişkin değerlendirmesinde mart ve nisan aylarını işaret etti.

16 Nisan 2028 İhtimali Gündemde

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili de olan Mehmet Uçum, seçimlerin 2028 yılının mart veya nisan ayında yapılabileceğini belirtti. Uçum, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) seçimlerin yenilenmesine karar vermesi durumunda 16 Nisan 2028 tarihinin mümkün olabileceğini ifade etti.

Anayasa’nın 116’ncı maddesine göre TBMM, üye tam sayısının beşte üçü olan 360 milletvekilinin oyuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.

Erdoğan’ın Adaylığı Tartışmaları

Seçimlerin öne alınması ihtimali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Anayasa’nın 116’ncı maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanının ikinci döneminde TBMM’nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesi hâlinde Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabiliyor.

Kesin Seçim Takvimi Açıklanmadı

2028 seçimlerinin mart veya nisan ayına alınmasına ilişkin değerlendirmeler, henüz kesinleşmiş bir seçim takvimi anlamına gelmiyor. Seçimlerin öne alınması için TBMM’nin seçimlerin yenilenmesi yönünde karar vermesi gerekiyor.

Mazlum Abdi’den Entegrasyon Süreci İçin Birlik Çağrısı
Mazlum Abdi’den Entegrasyon Süreci İçin Birlik Çağrısı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber Merkezi