ŞIRNAK AJANS- Ankara Cizreliler Tanıtım, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Diyar Özalp, Cizre’deki sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunarak kişisel görünürlük ve unvan arayışı yerine toplumsal faydanın, ortak projelerin ve dayanışmanın ön plana çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Özalp’ten Cizre’deki STK’lere özeleştiri çağrısı

Ankara Cizreliler Tanıtım, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Diyar Özalp, Cizre’deki sivil toplum kuruluşlarının (STK) faaliyetlerini değerlendirerek kuruluşların temel amacının kişisel tanınırlık ve makam elde etmek değil, topluma hizmet etmek olması gerektiğini belirtti. Özalp, STK’lerin başarısının taşıdıkları unvanlarla değil, toplumun sorunlarına sundukları somut katkılarla ölçülmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Toplumun hayatında somut bir iz bırakılmalı”

Sivil toplum kuruluşlarının geçmişten bugüne yürüttüğü çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özalp, bazı kuruluşların kuruluş amaçlarından uzaklaşarak kişisel görünürlük ve itibar arayışlarının gölgesinde kaldığı yönündeki eleştirilerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Bu değerlendirmelerin herhangi bir kurumu hedef göstermek veya yıllardır emek veren kişilerin çalışmalarını yok saymak amacı taşımadığını belirten Özalp, Cizre’nin geleceğini önemseyen herkesin sivil toplum anlayışını sorgulaması gerektiğini dile getirdi.

Bir STK’nin tabelası, başkanı ve yönetim kurulunun bulunmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Özalp, asıl önemli olanın kuruluşun toplumun yaşamına ne kattığı olduğunu kaydetti.

Whatsapp Image 2026 10 28 At 08.28.58

“Kişisel görünürlük mü, toplumsal fayda mı?”

Cizre’de gençlerin istihdam, öğrencilerin eğitim desteği, ihtiyaç sahibi ailelerin ise sosyal yardımlara ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Özalp, kentin tarihi ve kültürel değerlerinin daha güçlü tanıtılmasının da önemli bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Özalp, sivil toplum kuruluşlarının önceliklerini şu sorular üzerinden değerlendirmesi gerektiğini ifade etti; Kişisel görünürlük mü, toplumsal fayda mı?

Unvan sahibi olmak mı, sorumluluk üstlenmek mi?

Protokolde yer almak mı, halkın sorunlarına çözüm aramak mı?

Cinayet işledikten sonra yemek yiyen 4 sanığa müebbet
Cinayet işledikten sonra yemek yiyen 4 sanığa müebbet
İçeriği Görüntüle

Bu soruların cevabının topluma hizmet anlayışında saklı olduğunu belirten Özalp, STK yöneticilerinin halkın beklentilerini dikkate alarak kalıcı projeler üretmesi gerektiğini vurguladı.

“Başarı, kaç insanın hayatına dokunulduğuyla ölçülür”

Bir sivil toplum kuruluşunun başarısının yöneticisinin katıldığı programlar veya çektirdiği fotoğraflarla değil, insanların hayatına yaptığı katkılarla değerlendirilmesi gerektiğini belirten Özalp, kurumların itibarının topluma kazandırdıkları değerlerle şekillendiğini ifade etti.

Özalp, uzun yıllar aynı görevlerde bulunmasına rağmen yeni projeler geliştiremeyen, gençlere yeterince alan açamayan, diğer kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmeyen ve toplumun beklentilerine cevap veremeyen yapıların da özeleştiri yapması gerektiğini dile getirdi.

Cizre’de özveriyle çalışan, imkânları ölçüsünde vatandaşlara destek olan ve önemli hizmetler sunan sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğuna dikkat çeken Özalp, bu kuruluşların emeklerinin takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

Eleştirilerin düşmanlık olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Özalp, yapıcı eleştirilerin gelişimin ve değişimin önünü açabileceğini ifade etti.

Cizre için ortak hareket etme çağrısı

Cizre’nin kişisel hesapların geride bırakıldığı, kurumlar arasındaki rekabetin yerini dayanışmaya bıraktığı yeni bir sivil toplum anlayışına ihtiyaç duyduğunu belirten Özalp, kuruluşların birbirleriyle iş birliği yaparak kentin sorunlarına ortak çözümler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

STK yöneticilerinin görev sürelerinin sonunda geride ne bıraktıklarını sorgulaması gerektiğini ifade eden Özalp, birkaç hatıra fotoğrafı veya unvan yerine gençlere umut veren projelerin, ihtiyaç sahiplerine ulaşan çalışmaların ve kentin geleceğine katkı sunan kalıcı hizmetlerin önemli olduğunu kaydetti.

“STK’ler Cizre’nin büyümesine katkı sunmalı”

Açıklamasının sonunda sivil toplum kuruluşlarının toplumsal sorumluluğu kişisel çıkarların önünde tutması gerektiğini belirten Diyar Özalp, Cizre’deki STK’lerin kişilerin kendilerini ön plana çıkardığı yapılar değil, kentin gelişimine katkı sunan kurumlar olması gerektiğini ifade etti.

Özalp, sivil toplumun ortak vicdanı temsil etmesi gerektiğine dikkat çekerek Cizre’nin geleceği için daha fazla dayanışma, daha fazla sorumluluk ve somut hizmet üreten bir sivil toplum anlayışının önemini vurguladı.

Muhabir: Cüneyt Özkaya