Şırnak’ta dron teknolojisi tarlaya girdi

Şırnaklı çiftçiler zirai ilaçlamada dron teknolojisini kullanmaya başladı. Son yıllarda tarımsal ve zirai uygulamalarda da kullanılmaya başlayan dron teknolojisi, Şırnak çiftçisinin de tercihi oldu. Süleyman Özay isimli şahsın kendisine aldığı ve çiftçilere kiraladığı dron ile çiftçiler iş gücü, zaman, yakıt ve ilaçtan tasarruf sağlıyor. Ayrıca çiftçiler, dron sayesinde traktörün ilaçlama yaparken ürüne verdiği zarardan da […]

Şırnak’ta dron teknolojisi tarlaya girdi
Şırnak’ta dron teknolojisi tarlaya girdi
Şırnak Ajans
  • 10 Haziran 2023 17:31

Şırnaklı çiftçiler zirai ilaçlamada dron teknolojisini kullanmaya başladı. Son yıllarda tarımsal ve zirai uygulamalarda da kullanılmaya başlayan dron teknolojisi, Şırnak çiftçisinin de tercihi oldu.

Süleyman Özay isimli şahsın kendisine aldığı ve çiftçilere kiraladığı dron ile çiftçiler iş gücü, zaman, yakıt ve ilaçtan tasarruf sağlıyor. Ayrıca çiftçiler, dron sayesinde traktörün ilaçlama yaparken ürüne verdiği zarardan da kurtulmuş oluyor.
Çiftçiler artık Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) drone ile sulama, ilaçlama ve gübreleme çalışmaların yanı sıra buğdayda süne mücadelesini de teknolojisi ile yapacak. Tarlalarda da yeni nesil teknolojiler kullanılmaya başlandı.

İdil ilçesi Kurtuluş köyündeki çiftçilerden Mehmet Nuri Genç, “Biz daha önce ilaçlamalarımızı yer aletleri ile yapıyorduk. Traktörlerin arkasına bağladığımız höderler ile yapıyorduk. Traktörün arkasına bağladığımız 16 metre genişliğindeki ekipman ile traktörün ince tekerlerin ekine verdiği ve yaptığımız hesaplamalarda yüz dönümde üç dönüme yakın yani yüzde 3’lük bir kaybımız oluyordu. Bu sene bu dron ile kiralama usulü ilaçlamamızı yaptık. Önümüzdeki sezonda köyüler ile birlikte ortak bir tane dron almayı düşünüyoruz. Traktörlerin ürüne verdiği zarar bir buçuk milyon civarında ve bu para ile üç tane dron alınabiliyor. Dron ile ilaçlama yaparken arazinin koordinatları alınıyor, arazi içindeki ağaç, direk bunlar kodlanıyor. Dron ilaçlamaya başlıyor, yabancı bir madde gördüğünde yönünü değiştiriyor ve gene devam ediyor. Tarlanın ortasında ilacı bittiğinde hemen geliyor, ikmali yaptıktan sonra tekrar kaldığı yerden devam ediyor” diye konuştu. İha- Şırnak AJANS