’Dicle Nehri yine Can aldı’ !!!!

Deprem önlenemez ama önlemlerle can kaybı olmaz. Sel’ler engellenemez görünebilir ama önlemlerle can kaybı olmaz…

’Dicle Nehri yine Can aldı’ !!!!
’Dicle Nehri yine Can aldı’ !!!!
Halil AZİZOĞLU
  • Yayınlanma5 Haziran 2022 07:51

Daha dün iki çocuğumuzu yasa boşluklarından oluşan dere yataklarından düzensiz çıkarılan kumdan mağaralara kurban verdik. Sosyal medyada ‘’Dicle Nehri yine Can aldı’’ paylaşımların aksine Dicle nehri can almıyor.

Dicle Nehri; düzensiz, önlem alınmadan çıkarılan kumlar sonrası oluşan dipsiz mağaralar can alıyor. Oysa Dicle nehri bizden önceki insanlığa doğasever atalarımıza hep can verdi can almadı.

Tamam yasalara göre kuru nehir yataklarından kum çıkarılabilir veyahut kuru değilse; Ocak sahasının çevresi beton kazık veya benzerleri ile işaretlenir. Ocak sahasının akarsu yatağı içindeki başlangıç ve bitim noktaları kıyıda çakılacak en az 1,5 metre yüksekliğindeki beton kazıklar ile belirlenir; kazıklar herhangi bir şüpheye mahal vermeyecek şekilde sabit röper noktalarına teknik esaslara uygun olarak yerleştirilir. Bunlar uygulanıyor mu ?

Nerdeeee dediğinizi duyar gibiyim.

Doğanın dengesi ile oynadığımız sürece afet diye nitelendirdiğimiz doğa olayları olacaktır olmaya devam da edecektir. Oysa bizler haklarımızı bilip doğaya saygı da kusur etmeyi bıraksak inanın doğanın bize cömertçe davranmasından başka birsey görmeyip yaşamayacağız.

Bizler ne yapıyoruz dere yataklarını eşeleyip mağaralar oluşturuyor ve sonrasında canlarımızı o kazdığımız mağaralarda kurban verdiğimizde Dicle Nehri can aldı diyoruz. Kuruttuğumuz dere yataklarını RANT için PARA hırsı için hemen imara açıp koca koca inşaatlar yükseltiyor ve akabinde doğa ana tekrar olması gerekeni yaptığında SEL oldu insanlarımız öldü maddi hasar milyonarca liralık maddi hasar oldu. Yine AFET kader deyip kendimizi avutmaya başlıyoruz. Oysa bu yaptıklarımızın hiçbiri ne afetti nede kaderdi İHMALKARLIK ve HIRS’tan başka bir şey değildi.

Deprem önlenemez ama önlemlerle can kaybı olmaz. Sel’ler engellenemez görünebilir ama önlemlerle can kaybı olmaz…

Dün yaşamları baharında hırslarımıza kurban verdiğimiz gencecik çocuklarımız İdris Pütrü ile Zekeriya Negiz’e yüce Allah’tan rahmet ailelerine,sevenlerine özellikle de anne-babalarına sabır metanet ve baş sağlığı diliyorum…

 

Kendinizle kalın özgür kalın…

Halil AZİZOĞLU

05-06-2022

Mekanınız cennet olsun hakkınızı helal edin sizi bu genç yaşta kurban verdiğimiz için…