Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Mağaraköy (Kıwêx) köyünde yaşayan Ezidiler, geleneksel ‘Kırmızı Çarşamba Bayramı’nı bu yıl da büyük bir coşku ve katılımla kutladı. Mardin’in Midyat ilçesinin yanı sıra Irak ve Almanya’dan gelen Ezidiler de kutlamalara katıldı.
Bayram kapsamında köy meydanında düzenlenen etkinliklerde, Ezidi topluluğu mezarlıkları ziyaret ederek mum yaktı ve dualar etti. Renkli kıyafetleriyle dikkat çeken kadınlar, bayrama özgü olarak çeşitli renklere boyanmış yumurtaları tokuşturdu ve geleneksel oyunlar oynadı. Kutlamalar, köy meydanında çekilen halaylarla devam etti.
Bu yıl da Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin katıldığı bayram merasimi, yoğun ilgi gördü. Katılımcılar, farklılıkların bu denli kabul görmesinden ve kültürel çeşitliliğe verilen değerden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Ezidilerin en önemli dini bayramlarından biri olan ‘Kırmızı Çarşamba’, her yıl nisan ayının ilk haftasında kutlanıyor. Bayram, baharın gelişiyle birlikte doğanın uyanışını ve yaşamın yeniden canlanmasını simgeliyor. Şırnak ajans