
İş sağlığı ve güvenliği, yasalar ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile düzenlenen bir alandır. Bu alanın temel hedefi, çalışanların sağlıklarının ve güvenliklerinin korunmasıdır. Sağlığın ve güvenliğin korunmasına dair temel sorumluluk ise burada işverenlere verilmektedir. İşverenler ise buradaki görev ve sorumlulukları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan profesyonellerle yerine getirir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
İş sağlığı ve güvenliği, hem ülkemizde hem de dünya genelinde yakın zamanda ortaya çıkan bir alandır. Her ne kadar bu alana ilişkin ilk uygulamalar yaklaşık 300 yıl önce başlamış olsa da, modern halini alması, yakın zamanda gerçekleşmiştir.
İnsanlar, yaşamlarını devam ettirmek için geçmişte tarım ve hayvancılıkla ilgilenmiş ve bu tür faaliyetlerde genellikle tek başlarına olmuşlardır. Ancak endüstrileşme ile birlikte durum değişmiş ve köyler terk edilerek şehirlere gelinmiştir. Buradaki atölyeler, maden ocakları, fabrikalar gibi alanlarda insanlar toplu halde çalışmışlardır.
Toplu olarak çalışırken yaşanan iş kazaları ve bazı çalışanlarda görülen hastalıklar, çalışanların sağlıklarını ve güvenliklerini tehdit etmeye başlamıştır. Bunların sayısının belirgin olarak artmaya başlaması ile birlikte çalışanlar sağlık ve güvenlik konusunda haklar istemiş ve bütün bu süreç sonunda iş sağlığı ve güvenliği alanı oluşmuştur.
Bu alan, günümüzde modern uygulamaları içerisinde barındırsa dahi, genel itibariyle halen gelişmeye devam etmektedir. Gerek bu alana ilişkin farklı yasal düzenlemeler yapılmakta gerekse de alınacak yeni önlemler tespit edilmektedir. Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği https://www.temaakademi.com.tr/blog/is-sagligi-ve-guvenligi-nedir-is-sagligi-uzmanlarinin-gorevleri-nelerdir/ alanındaki gelişmeler sürmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği noktasındaki temel sorumluluk işverendedir. Ancak işverenlerin İSG alanında uzmanlıkları ve yetkinlikleri yoktur. Ayrıca bu alanda eğitim almadıkları da bilinen bir durumdur. Dolayısıyla işverenlerin İSG alanındaki görevlerini yerine getirmesi için İSG profesyonellerini işe alması veya bu profesyonelleri tam zamanlı olarak istihdam etmesi gerekir.
İSG profesyonellerinden bazıları; iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve işyeri hemşireliği şeklindedir. Lisans ve ön lisans öğretim programlarına bakıldığında, böyle alanların, bölümlerin olmadığı görülecektir. İşte iş sağlığı ve güvenliği kursları, bu profesyonellerin yetiştirilmesi için açılmakta ve eğitimler vermektedir.
Verilen eğitimlerin nasıl olacağı, süreleri ve kapsamları konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu hükümler geçerlidir. Bu göre ilgili eğitimlerin sürelerine ilişkin bazı detaylar şu şekildedir:
- İş Güvenliği Uzmanlığı: 220 saat
- İşyeri Hekimliği: 220 saat
- İşyeri Hemşireliği: 90 saat
İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerinin 180 saatlik kısmı uzaktan eğitim olarak verilir. Adaylar, internet erişiminin olduğu her yerden bu eğitimlere katılabilir. Geriye kalan 40 saatlik bölüm ise stajdır. İşyeri hemşireliğinde ise eğitimlerin tamamı uzaktandır. Burada ise staj veya saha eğitimi bulunmamaktadır.
Eğitimler, yapılacak olan İSG sınavına girmek için temel şartlardan biridir. Tıpkı ehliyet sınavı için eğitim alınması zorunluluğu olduğu gibi burada da zorunluluk bulunmaktadır. Dolayısıyla adayların İSG sınavına girmesi için mutlak surette eğitim almaları gerekmektedir.
Adaylar, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapabilmek için kendi alanları ile ilgili testlere girer. Buradaki testlerin her birinde 50 soru vardır. İş güvenliği uzmanı olabilmek için adayların en az 35 doğru yapması ve en az 70 puan alması gerekir. Benzer durum işyeri hekimliği için de geçerlidir. İşyeri hemşirelerinin ise en az 30 soruyu doğru yapmaları ve en az 60 puan almaları istenmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nereden Alınır?
İş sağlığı ve güvenliği alanında eğitim alabilmek için adayların mutlaka yetkilendirilen kurumları tercih etmesi gerekir. Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı, bu eğitimleri vermesi için bazı kurumları yetkilendirmiştir. Ayrıca eğitim konularını da ilgili kurumlara açık olarak bildirmiştir.
Tema Akademi, bu eğitimler için tercih edilebilecek ideal seçeneklerden biri olarak dikkat çekmektedir. Buradaki eğitimler, alanında deneyimli uzmanlar tarafından, yüksek kalitede verilmektedir. Ayrıca eğitim haricinde kursiyerlere sürekli destek sağlanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği için siz de Tema Akademi’yi tercih edebilir ve kalitenin farkını görebilirsiniz.