Kılavuz, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf düzeylerinde genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarındaki öğrencilerin tanılama ve yerleştirme sürecini kapsıyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, il tanılama komisyonları 14-20 Kasım tarihlerinde ilkokul yöneticileri, rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve ilgili sınıf öğretmenlerine özel yetenekliler ile BİLSEM tanılama süreci hakkında bilgilendirme toplantıları düzenleyecek.
Aday gösterme süreci, sınıf öğretmenlerinin kılavuzda yer alan gözlem formlarını doldurmasıyla başlayacak ve okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütülecek. Komisyon, okul müdürü başkanlığında müdür yardımcıları, rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve ilgili sınıf öğretmenlerinden oluşacak.
Her okulda 1, 2 ve 3. sınıf düzeylerinden her sınıftaki öğrenci sayısının en fazla yüzde 20’si aday gösterilebilecek. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecek. Öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri ise 21-27 Kasım 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
BİLSEM’ler, üstün yetenekli öğrencilerin yeteneklerini geliştirmek ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
